Wednesday, December 11, 2013

Legoland Waterpark

Alhamduillah dapat abang pergi legoland waterpark dengan ibu, adik, makcik, kakak iman & alia.. walau aritu hujan kami redah juga sebab tiket dah siap beli.. haritu cuaca mendung sekejap hujan sekejap berhenti mujur hujan renyai-renyai semua mainan abang main.. ada main berdua ngan kak iman. ada yang ibu teman.. gambar tak banyak sebab ibu simpan kamera & hp dalam locker... 
 gambar nie kameraman kat legoland yang amik tinggal bayar je huhuhuh
 Sebelum masuk dan simpan barang amik gambar dulu.. huhuhu gambar jauh sungguh ibu amik...
Gambar depan hotel legoland.. masa nie semua dah penat.. kami main air dari pukul 10 pagi sampai 3 ptg.. tu pun abang tak mau balik.. makcik janji akan bawa kamu datang lagi.. makcik kata kita checkin hotel main sepuas-puasnya 2 hari huhuhu ok makcik abang tunggu.. ibu kata huhh nak checkin hotel bagai padahal rumah mama sekakang kera je.. ahahahhaha

Jom buat photobook.. klik gambar bawah nie..ehehehe

Friday, November 29, 2013

Kawan baru lagi

Huhuh abang ada kawan baru lagi.. siapa nama dia?? Nama dia citam... ehehhe dia seekor kucing... citam nie dia duduk depan rumah abang... abang tanya ibu pasal citam.. ibu kata entah siapa tuan citam sian citam disebabkan hari- hari pagi dan petang dia datang.. kami sekeluarga bagi dia makan.. citam ni manja.. entah dia sesat atau dia jarang balik rumah sian dia...

Nilah citam sekarang kurus tunggu la bape bulan lagi gemuk la dia kami bagi makan... eheheh macam aboy jangan dah gemuk sombong plak nanti abang kejar kamu yea citam... 

Minggu ni abang nak balik kampung yea.. yea... dah lama abang tak balik kampung rindu nak jumpa orang JB... Kalau jadi kami plan nak pegi Legolang Waterpark.. ibu dah siap belikan swimming suit untuk abang & adik...minggu nie abang off pergi taekwondo ar.. huhuuhuh 

 Ibu nak belikan abang swimming trunk je tapi abang tak mau nak yang nie juga! sebab tu buat muka gini.. mula-mula ibu bagi cuba swimming trunk masam je muka abang bila dapat suit nie tu yang abang buat muka camni..
Bear kesayangan abang masa kecik-kecik nama bear nie beanbean... sekarang dah jadi mainan adik... kawan ibu kata abang makin kurus... huhuhuhu abang kan memang camni.. kecik2 je abang tembam.. sekarang dah lasak

Monday, November 18, 2013

Majlis Anugerah Cemerlang SK PP 16 (1)

Alhamduillah abang dah abis sekolah pra... Hari Sabtu lepas ada majlis penyampaian sijil tamat pra bersama dengan majlis penyampaian hadiah untuk kakak-kakak & abang-abang yang dapat keputusan cemerlang.. Abang kena pakai baju melayu.. abang paksa ibu suruh adik pun pakai baju kurung nasib adik ok tak mengamuk.. adik ok je kalau suruh pakai apapun.
Awal lagi kawan belum ramai yang sampai... ujung sekali tu farah.. kawan abang 


abang dah siap amik gambar masa ari isnin aritu nanti dah siap abang tunjuk yea.

Gambar sebelum masuk dewan.. sama-sama warna merah.. semua abang paksa pakai baju merah.. ayah ngan ibu pun pakai baju merah.

Thursday, October 17, 2013

Aktiviti Setiap Ahad

Inilah aktiviti abang setiap hari ahad.. minggu lepas ponteng sebab balik kampung... Sir kata nak buat ujian tuk naik Yellow belt tapi takpelah nanti-nanti bila boleh abang amik ujian tu.. yang penting dapat balik kampung... huhuhuh sebelum balik tu ibu dah tanya abang suruh buat pilihan nak balik kampung atau nak pergi ujian.. abang pilih balik kampung jadi tak boleh la bising kalau tak dapat Yellow belt nanti ibu kata "Siapa yang bua pilihan aritu?" huhuhuhuu tatut nanti singa mengamuk...

Iyaakkkk kata adik.. ehehehehe 

Tuesday, October 1, 2013

Kawan Baik Di Rumah

Kawan baik abang ehehhehe dari dia kecik sampai dah besar .. dah gemukss ibu kata.. ibu selalu kata kat yayah.. inilah pakwe gemuk yang encem sambil cium-cium huhuhuh suka lah budak kuning nie kalau ibu dukung peluk-peluk dia.. kenapa ibu kata pakwe ibu? sebab dia suka teman ibu buat kerja, ibu masak kat dapur dia teman.. ibu tengok tv kat hall dia teman.. ibu makan dia tunggu bawah kusi.. tunggu je tau dia tak minta makan pun.. dia tak makan makanan kami.. makanan makanan cat je... pastu ibu tido dia tunggu ujung kaki atau depan pintu.. atau dia tido kat abang kat kaki abang...boleh kata kat mana ibu ada mesti nampak dia la.. peneman setia ibu.. pengacau mainan abang & adik.. apa kami main dia sibuk je...kekadang berebut mainan.. huhuuhu peneman setia ibu kawan baik abang.. huhuhuh 
Dia kena paksa jadi model kain.. ahahahha dengki kan ibu abang kat pakwe dia nie.. huhuhuh
 Nie pulak abang sibuk ajukkan dia tido selepas adik tidokan dia... huhuhuh sekarang nie setiap ari ahad abang ada aktiviti pagi.. apa aktiviti dia.. huuhu tunggu ibu amik gambar baru abang tunjuk... minggu lepas takde.. sebab cuti dan abang pun balik kampung jumpa atok.. huhuhh

Monday, September 2, 2013

Penyelesaian Masalah...

Aritu masa ibu nak keluar rumah ibu jerittt...

Ibu : abang! ohh abang!!! kenapa pakai sandle sebelah lain ni??
Masa tu yayah pun ada kat luar rumah
Yayah : Kenapa?
Ibu : Nie ha abang nie pakai sandle sebelah lain.. sebelah lain..
Yayah : Mana?
Ibu : Tengok tu...Alamak yah... kasut abang kan putus...patut la dia pakai gini...
Yayah : Ahahahah kasut putus nak jalan camne? ahahahah yayah suka jangan penyelesaiannya walaupun sebenarnya salah pakai sandle lain-lain
Ibu : Idea yang bijakkkk jadi boleh la pakai kan??
Yayah : Hahahaha abang .. abang...
Ibu : Alamak tak jadi la nak marah nanti kena bebel ngan abang plak sebab tak gantikan sandle baru tuk dia.. huhhuuh
Abang : Huhhh selamat tak kena marah.. huhuhuhu
Nielah sandle yang abang pakai... 
Gara-gara yang coklat putus kat tengah yang itam putih putus kat tepi bawah.. mujur sebelah kiri & sebelah kanan yang putus jadi abang boleh la guna... miahahahhaha hebat tak idea abang??

Monday, August 26, 2013

Hantu Chapati

Abang kalau gie maulana je mesti minta chapati.. sejak puasa dah lama abang tak pergi maulana... lepas raya aritu ibu ngan yayah ajak makan kat maulana abang pun order la chapati.. sekali chapati takde.. abang buat muka sedih dan tak mau makan apa-apa yang lain.. yayah suruh abang order makanan lain pun abang tak mau... balik dari maulana ibu ajak yayah singgah giant nak cari sesuatu kata ibu.. tapi giant masih tutup sebab awal lagi, jadi ibu ajak yayah singgah pasar borong kat kedai Balaji.. abang, adik ngan yayah tunggu dalam kereta je.. bila ibu masuk kereta ibu kata ngan yayah ok ada.. bila abang tanya ada apa bu? ibu jawab ada barang-barang untuk ibu masak special tuk abang.. resia...
huhuhu ngan abang pun nak resia... bila dah petang ibu ngan yayah pun buat makanan special abang... rupanya yayah buat chapati.. ibu masak kari ayam huhuhuh mekacih ibu.. sebabkan abang buat muka pagi tadi ibu pergi cari tepung chapati dan masak sendiri kat rumah.. lepas yayah masak abang terus makan bila yayah tanya abang tunjuk tumbs-up untuk yayah dan bila cecah kari ibu bertambah sedap... petang tu abang makan chapati 4 keping.. huhuh ibu kata mekasih pada acik Ita yang pernah citer pasal buat chapati tu yang ibu cari tepung dan buat tuk abang... huhuhuh


Tangan macha ngah buat chapati.. huhuh amapp.. bukan macha la yayah... lepas makan kenyang-kenyang abang beritau kat yayah ngan ibu suruh jual.. nanti dapat untung... tapi yayah jawab untung tak kemana bang.. sebab anak yayah je dah makan bape keping.. huhuuhuhuhuh

Tuesday, August 6, 2013

Ramadhan 2013 = 1434H

Alhamduillah taun nie abang dah mula berlajar berpuasa... ari pertama puasa abang terlupa.. dah siap2 makan asam pedas ibu masak masa sahur sekali tiba sekolah abang makan ngan kawan-kawan... balik sekolah ibu tanya puasa tak? abang cakap la abang makan kat sekolah pra.. terus ibu menjerit.. abang kan puasa.. ahahahah ari pertama gagal... ari ke-2 hingga ari ke-24 abang berjaya puasa separuh hari.. ujung minggu ada yang abang puasa sampai pukul 3 je.. minggu lepas sabtu ngan ahad abang berjaya puasa penuh... disebabkan abang puasa penuh yayah belanja aiskrim.. ibu masakkan sup ayam & upah RM 10 sehari dan abang boleh makan apa yang abang suka banyak kali.. apa dia?? coklat la ehehehhehe.. huhuhuh ari sekolah abang pernah cuba puasa penuh tapi tiba kat sekolah KAFA abang beli mamee ngan air vitagen terus berbuka... huhuhu separuh ari pun dapat upah gak RM 2.. semalam abang tak puasa sebab duduk umah mbak.. abang dah cakap ngan ibu tak boleh puasa kat rumah mbak sebab ramai adik-adik yang makan sedap.. eheheh sebenarnya abang nak makan masakan mbak..  ari nie dan esok tak puasa kalau puasa pun separuh hari lagi sebab abang dah balik rumah atok...hhuhuhuh
Ibu kata takpe walaupun dapat separuh ari abang dah cuba belajar puasa berbanding taun lepas langsung tak puasa dan tak cuba puasa pun.. ibu kata taun depan kena tambah lagi bilangan puasa penuh & kena rajin solat jadi anak yang soleh... ehehhe In Sha Allah ibu... Duit upah berjaya puasa abang nak simpan dalam tabung.. abang janji ngan ibu nak belikan ibu rumah yang kami pergi tengok aritu..huhuhuhu ...rumah macam ayahuda kat jakarta...
Cabaran paling besar masa puasa ialah Amaneena yang makan depan abang siap ajak makan.. siap nyum2 sabar jelah.. masa ari abang dapat puasa penuh pukul 2 lebih sampai pukul 5 lebih abang tido pastu sementara tunggu waktu berbuka abang main basikal kat luar...
Untuk semua kawan-kawan abang dan acik-acik yang sudi baca blog abang.. abang ucapkan Selamat Hari Raya.. Maaf segala silap dan salah abang.. jom la datang ke rumah.. oOooOoo balik kampung jumpa atok...


Monday, August 5, 2013

Pengacau

Huhuhuh tajuk je rasanya tau siapa orangnya.. mestilah adik abang yang comel.. amaneena.. semalam abang minta kertas kat ayah nak menulis.. dia pun sibuk minta juga.. ibu suruh bukak meja dan tulis atas meja.. mula-mula ok je dia menulis.. lama-lama boleh plak dia menulis sampai ke kertas abang.. bila ibu tegur mula la dia buat angkara...
video


Nie pulak gambar abang benjol.. bukan salah abang.. masa balik dari sekolah KAFA, abang nak gie tunggu Makcik Huda ada kawan main baling batu dan terkena abang... masa tu abang lalu dekat tak sangka terkena.. masa balik tu ibu tanya abang ada pening tak? bila abang kata pening ibu terus bawak ke klinik.. Dr Guna kata takde pape.. semuanya ok Alhamduillah.. lega ibu... huhuhu ibu pesan lainkali kalau nampak kawan main batu ke apa-apa jangan dekat nanti terkena lagi.. huhu baik bu.. aritu abang beli bunga api pop tu.. disebabkan takut kena marah ibu dan Makcik Huda dah datang abang tak jadi main buang dalam tong sampah huhuh ibu gelak je.. ibu kata nak main boleh tapi jangan dalam rumah nanti bersepah dan ada budak tukang kutip makan.. huhuh siapa lagi pengacau la... kalau abang main dia ada je nak kacau kalau tak dapat ada je taktik dia supaya berjaya... abang geram je.. tapi ibu selalu pesan banyak sabar ngan adik sebab dia kecik lagi tak faham.. jangan pukul adik kuat2.. kalau geram pun pukul pampers dia je.. huhuhuhu kekadang abang ilang sabar juga ngan budak kenit nie.. huhuhu amapp bu...

Monday, July 8, 2013

Sukan Sekolah Abang

23 Jun aritu hari sukan sekolah abang... abang main tarik bola guna gelung... Pra sekolah main sukaneka je tak ada lumba lari ke mainan lain lagi... Sebelum ari sukan sekolah abang ngan kawan-kawan dah berlatih, masa tu jerebu belum teruk.. masa latihan yang ari jumaat.. kelas abang dapat no 1, jadi ari Ahad 23 jun tu dengan bersemangat abang bangun awal nak dapat no 1 lagi....

Masa mula berkumpul.. adik jadi pengawas.. check kawan-kawan abang dah datang ke belum.. ehehheheheh adik ni ada je nak buat tau... lepas jadi pengawas.. duduk beratur sama ngan abang... masa nie awal lagi kawan-kawan ramai yang belum sampai... cuaca berjerebu...
video
Inilah permainan abang main.. abang dengan penuh semangat main.. huuhuh kelas abang dapat no 3 je.. abis je permainan abang dah buat muka ngan ibu n yayah.. sebab dapat no 3.. ibu kata takpe walau no 3 abang hebat!!... huhuhuh

Lepas main berkumpul semula... acara sukaneka Tahun 1...
Memandangkan kena berkumpul seawal 7.30 masing-masing dah lapar... dapat roti sorang dua.. abang makan 1 je satu lagi bagi kat adik... 
Yeaahhh pingat abang pertama... bangga jap sampai gie Maulana pun nak pakai.. ibu kata buat malu jeee.. ahahahhahaha apa la bu nie pengalaman ari Sukan yang pertama untuk abang.. mesti la bangga!!

Sebelum pukul 11 kami dah balik... sebab cuaca berjerebu makin teruk ibu ajak balik sebab ibu dah rasa tak selesa.. ibu risau abang ngan adik nanti sakit kalau terdedah lama.. balik yayah nak makan kat Taman Warisan, tapi ibu kata balik area rumah la gie Maulana tak nak gie tempat terbuka.. balik je rumah ibu kerah abang ngan adik mandi sabun bersih-bersih hhuhuh alhamduillah abang & adik ok.. cuma batuk sikit.. ibu yang batuk teruk & selesema sampai tak gie opis... tulah ibu suruh ngan abang balik je mandi salin baju tapi ibu tak buat kan dah kena.. huhuhu amap ibu....

Friday, June 28, 2013

Kampung Gajah Wonderland & Taman Safari Indonesia

Cuti Sekolah aritu abang gie ke bandung dengan ibu, yayah adik & deda...sebab ibu dah janji nak bawak abang ke safari indonesia dari taun lepas lagi, tapi masa tu adik baru je lahir kena la tangguh sampai adik dah besar sket...
Kampung Gajah Wonderland nie banyak tempat permainan tapi memandangkan abang masih tak cukup umur, abang dapat main dekat area kanak-kanak je dengan adik.. huhuh
Kampung Gajah Wonderland.. tiba dah petang dan dah penat, pergi terus pada tempat yang abang boleh main je tak pusing-pusing dulu..sebab tiba petang, ibu kena paksa ngan ayahuda bawak abang & adik kat sini.. jangan asik nak beli barang ibu je.. huhuhuhuuh

 Mimiland... dalam nie area permainan kanak-kanak
 Main buai ngan adik...
 Main lompat-lompat ngan adik n kawan baru.. adik ngeri tak bangun langsung...

Naik basikal.. abang naik basikal tanpa roda bantuan sebelah.. ibu kata boleh je huhuhu kat rumah ibu nak cabut sebelah... jangan la bu ngeri...
 Nak masuk kena cop kat tangan dulu...
 Tak banyak yang boleh abang main memandangkan ari pun hujan.. huhuhuh sejak abang tiba sini petang aje hujan.. jadi terhad la aktiviti.. tapi abang tak sabar nak tunggu ari sabtu ayahuda nak jemput bawak gie safari....
 Abang nak main ni tapi tak cukup umur... huhuhuu

Ari Sabtu pagi-pagi lagi ayahuda dah jemput kami untuk ke jakarta rumah ayahuda.. dalam perjalanan tu singgah Taman Safari... huhuhu  sebelum masuk safari ada banyak gerai jual pisang ngan carrot untuk bagi makan haiwan...
Haiwan pertama abang jumpa tapi dia pemalu abang nak bagi makan dia lari.. bila abang letak pastu abang jauhkan diri baru dia datang makan hhuhuuuh..
 Abang nak bagi makan dekat-dekat ngeri je... huhuhuuh
 Pertama kali nampak burung hantu... huhuhuh dia duduk diam-diam dalam lubang tu..
 Si comel pak memerang... huhuuh
 Zebra datang dekat cermin minta makanan...
 Abang bagi makan zirafah... 

Lion... dekat je dengan kereta ayahuda.. bila berada kat kawasan lion ke harimau.. tingkap kena tutup, ayahuda kata nanti dia masuk kereta kita plak yang kena keluar.. huhuhuhuhuuh sian lion dia kurus...
 Zebra makan pisang...
Abang simpan pisang untuk bagi makan monkey tapi sayang, tempat monkey tutup.. huhu balik dari safari ayahuda ajak singgah gie makan.. pastu singgah beli barang ibu kat Bogor pastu terus ke jakarta rumah ayahuda.. tiba rumah ayahuda semua dah letih dan tidur awal...
Ari ahad abang tinggal ngan ayahuda kat rumah main ipad pastu gie swimming ngan ayahuda kat tingkat bawah condo ayahuda.. ibu, yayah, adik & deda cam biasalah gie shopping pak husni driver ayahuda yang bawak... balik dari shopping adik join abang mandi kolam... Ari isnin abang terpaksa ikut ibu shopping lagi sebab ayahuda kerja.. ari selasa petang baru balik ke KL.. huhuhuhu abang ponteng sekolah 3 ari sebab ari rabu abang penat tiba kat airport kul 11 lebih..jadi tambah 1 ari lagi cuti.. eheheh kalau tak ibu kata ponteng 2 ari je.... 

Thursday, May 23, 2013

Membantu Ibu

Sekarang nie abang jadi pembantu ibu.. hari-hari abang akan bantu ibu cuci pinggan lepas makan.. tapi biasalah abis basuh pinggan kena tukar baju la abis semuanya basah... Abang tolong ibu sebab sian ibu penat..
video
Ibu pesan hati-hati pegang pinggan & cawan kaca.. sebab takut pecah kena tangan nanti berdarah dan ibu pesan lagi letak sabun basuh pinggan tu sikit je jangan sampai warna sabun tu hijau.. ahahah amap bu... suka abang dapat bantu ibu
Setelah sebulan ibu ulang alik keluar masuk opis amik & hantar abang ke sekolah sekarang nie abang dah dapat rumah transit yang baru dengan kawan-kawan sebaya abang yang sama lasak.. kenapa rumah transit yang lama?? tak best sebab abang tak de kawan.. sebaya abang fatihah sorang je.. kat transit baru ramai...ada 5 orang lelaki 4 orang perempuan... ahahha macam mana yea suasana dia?? mesti la best! seronok!.

Tuesday, April 23, 2013

Taiko...

Setiap hari ada je perbualan abang ngan ibu waktu pergi dan balik sekolah... arini topik abang bualkan ngan ibu adalah taiko. taiko tu apa ibu kata ketua...


Ibu : Abang pahlawan bertopeng! tu pahlawan bertopeng... pergghh taiko tu...
Abang : Mana? ooo mana ibu tau dia taiko?
Ibu: Biasanya kalau cat tu muka bulat besar macam Benny dia taiko la..
Abang : Benny abang pun taiko ke?
Ibu : Benny abang tak taiko sebab duduk rumah je, cat yang duduk luar baru taiko...
Abang : oooo kalau taiko ngan taiko gaduh, kalah boleh mati ke bu?
Ibu : Tak la cat kalau gaduh dia cedera je tak sampai mati.. dia luka-luka je..
Abang : Abis kalau kalah?
Ibu : Taiko yang kalah tu jadi penolong taiko la .. ahahhah kalau dog ngan dog gaduh boleh mati sebab gigi dia tajam dan bisa.. kalau dog gaduh ngan cat pun boleh mati sebab gigi dog tu tajam...
Abang : Ibu abang rasakan ada yang lebih tajam gigi dia dari dog
Ibu : Haa ada siapa?
Abang : Dia gigit lagi sakit.. abang kena gigit ngan dia rasa sakit sangat rasa cam nak pengsan
Ibu : ahahahhahahah (ibu tau siapa abang maksudkan)
Abang : Iya bu sakit sangat dia gigit..
Ibu : Sakit ke dia gigit? abang bagi dia makan camne semalam?
Abang : Abang suap dia camni.. pastu camni.. pastu
Ibu : Tulah lainkali hati-hati suap dia.. jangan la masukkan jari abang memang la kena gigit.. lainkali suap cepat2 keluarkan jari.. ibu pun suapkan dia cepat-cepat keluarkan jari jangan kena gigit.. Alaa adik tu kecik lagi dia tak faham bukan dia sengaja nak gigit abang.. tunggu sampai dia 2 tahun baru faham.. dari dia baby sampai sekarang belum faham lagi.. abang kena ajar dia.. sebab tu ibu selalu cakap jangan jerit-jerit.. jangan rampas barang dari dia.. nanti dia buat semula kat abang...
Abang : ohhh adik kecik lagi eh?? kalau adik tahun 1 nanti abang dah tingkatan 2 ke bu?
Ibu : Cuba kira.. adik sekarang 1 tahun kalau tahun 1, 7 tahun kan.. 7-1 = 6.. sekarang abang pra jadi adik tahun 1 abang tahun 6 la kan?
Abang : A'a la bu abang tahun 6 nanti masa tu ibu masukkan abang ngan adik taekwondo yea
Ibu : Ok boleh.. abislah kalau adik masuk taekwondo

Semalam masa abang bagi makan adik.. adik gigit jari abang.. sampai berbekas jari abang.. ibu cerita ngan yayah perbualan ni tadi.. yayah kata ohhh adik rupanya lagi taiko!...

Monday, April 22, 2013

Tolong Ibu

Hujung minggu aritu abang tolong ibu decokan adik punya cupcakes.. gambar boboiboy yang ada coklat keliling dia... gambar boboiboy yang kiri sekali tu pun abang buat.. cantik tak? huhuhu yang warna coklat tu topping yang abang suka...
Abang nak tolong buat yang lain tapi ibu tak bagi minta abang tolong jagakan adik.. jadi abang main la ngan adik sementara ibu ngan yayah deco cupcakes... huhuhuuhu Selamat Ari Jadi Amaneena... abang ada buatkan adik kad arijadi masa kat sekolah.. nanti abang minta ibu masukkan gambar yea...
huuhu adik abang dah besar... dah pandai dengki abang.. kalau abang masuk toilet tinggalkan seluar abang kat luar.. nanti abang akan bawa lari.. kalau abang tinggalkan mainan sekejap pun adik akan dengki bawa lari.. huhuhuh abang sayang adik abang yang comel nie...

Ehh salah nie bukan adik abang, ni Benny yang comel kawan abang... suka masuk bawah stool ibu nie..
Nie adik abang Amaneena, belum pandai tiup lilin.. abang yang tiupkan... huhuhuhuh

Wednesday, April 3, 2013

Demam...

Seminggu sebelum cuti sekolah aritu abang demam.. bermula ngan ari isnin.. masa dah sampai ke opis ibu abang diam je abang cakap ngan ibu abang pening.. malam sebelumnya abang sakit kaki sampai minta yayah urutkan.. mungkin sebab dah lama abang tak main kat luar rumah petang ahad tu abang main sakan kat luar... pagi isnin tu abang ok makan cam biasa sampai ibu kata abang tipukan ibu sebab tak mau sekolah.. bila dah pukul 11 abang sakit kepala lagi pastu ibu suruh abang tido bawah meja ibu, abang pun tidolah. Masa abang tido tu badan abang panas sangat ibu terus kejutkan abang dan bawa ke klinik.. masa kat klinik Dr. Guna amik suhu 40.6 terus kena masuk ubat bontot, ibu bawak balik rumah suruh berehat.. selama 3 ari abang demam.. bila demam je sakit kepala.. masa ari selasa tu abang gie sekolah tapi dalam kul 11 gitu abang sakit kepala dan cikgu telefon ibu suruh amik abang.. ibu amik abang bawak balik tunggu sampai yayah sampai rumah baru ibu gie kerja. sebab ibu kata ibu ngah kerja banyak tak boleh cuti... bila ari ke-3 plak pagi2 lagi badan abang dah panas terus ibu cancel untuk ke opis tunggu abang kat rumah... petang tu ibu bawak abang jumpa Dr. Guna lagi untuk amik darah.. ibu risau sebab sekarang ibu kata macam-macam penyakit..lepas amik darah dah Dr. Guna kata semuanya ok demam biasa baru la ibu lega.. Dr kata demam abang amik masa 5-7 ari untuk ok dan minta abang makan antibiotik lagi...
Masa nak amik darah tu abang menangis sampai beramai-ramai pegang takut abang meronta.. yayah dah bising ngan Dr sebab yayah kata bila pegang ramai-ramai buat abang tambah takut.. yayah abang sentiasa memahami.. huhuhuh
Lepas kena amik darah yayah belanja makan capati kat Maulana.. huhuhu ibu kata mujur masih berselera makan kalau tak lagi ibu risau..
Ibu jaga abang demam adik pun ngelat sama tak gie umah mbak.. asik nak kacau abang.. adik terjatuh kat tepi playpan dan terkena pada roda playpan.. adik nangis sakan ibu  pujuk dan tengok adik takde pape.. lepas 5 minit sekali tengok ada telur kat dahi.. huhuu adik.. ohh adik.. dah melasak...