Wednesday, December 9, 2009

Coti-coti Msia Part 2

Esoknya 2 Dis sambung plak.. pergi Sunway.. ehehe first time saya pergi mandi nie.. al-maklum orang berpenyakit.. pantang main air... ehehheeh mula-mula makcik ngan maktam tak nak gie sunway.. sebab risau saya asthma.. tapi ibu kata takpe kita cuba... terukkan ibu jadikan saya bahan eksperimen.. ehehe nasib ibu bagi jadi inilah pengalaman pertama saya mandi kat pool... ahahahaha jakun kan saya?? tapi apa nak buat demi kesihatan...Sebelum masuk skodeng harimau ngan rusa... eheheheh
Nampak aje air saya dah terlompat2 nak main air.. ibu bukakkan pampers.. baju semua saya dah nak lari masuk air.. ibu kata ehhh malu la pakai seluar eheheheh nasib tak berbogel.. malu..sebenarnya dah terlalu excited nak main air.. maklum la tak pernah ehehehehe... pastu masa mula-mula berapa kali saya dah nak lemas.. tenggelam dalam air yang cetek tu.. wat malu aje... ibu ngan makcik asik gelakkan saya aje sebab tenggelam.. lama-lama inilah hasilnya...

Pastu deda ajak main kat kolam kanak-kanak.. apalagi.. sakan la saya.. sampai ajak naik pun tak nak... last2 terpaksa la ibu suh deda buat taktik untuk saya naik... lepas tau kena tipu.. apalagi mengamuk la saya.. tak pasal-pasal kena babab ngan ibu... tulah seperti kata makcik orang duduk KL plak yang terlebih excited.. ahahahhaha

Kak Iman main gelonsor.. saya?? tak mau naik rasa ngeri plak...
Mentelaah semula peta kat sunway.. plan nak ajak yayah plak.. eheheheheh..Masa kat sana saya sempat naik 4 permainan, dinasour terbang tu,naik kasut boot, cawan ngan meery go round ...sama gak macam kat genting.. saya tak mau turun nak naik banyak kali tapi 2 permainan aje yang saya suka.. dinasour terbang ngan kasut boot tu.. tapi kali nie tidak dilayan..sebab bukan saya naik sorang.. permainan kat sini saya kena naik ngan orang dewasa.. jadi dapat naik sekali aje.. ibu kata.. "Kamu nie kalau naik banyak kali sama gak hasilnya" eheheh lagipun ibu kata hari nak hujan kena balik cepat.. masa kat sunway ibu plak yang terlebih.. siap naik roller coaster ngan deda & anis.. naik swings 360 darjah tu nama dia apa tah...last sekali kitaorang naik jambatan gantung.. panjang tu tiba kat penghujung dia ari pun hujan.. jadi kena la balik... mata saya tetap kat kolam.. eheheh tak puas-puas main air...
Gambar kat sini tak banyak amik sebab ibu dah kepenatan.. esoknya ibu MC sebab sakit pinggang mana taknya.. kalau saya penat aje.. ibu.. dokong!!!!... eheheh sian ibu kepenatan tapi apapun tq ibu sebab bawak saya jalan-jalan dan bagi pengalaman baru...

Coti-coti Msia Part 1

Minggu lepas 1 Dis makcik, mak tam, kak iman, aliya,anis, deda & ayah(pakcik) datang KL.. makcik ajak saya ngan ibu gie naik genting.. sebab kak iman nak main snow.. ibu kata kat genting ada Snow World.. makcik dah janji ngan kak iman kan jadi kena tunaikan.. yayah tak dapat ikut sebab yayah banyak kerja.. jadi saya ngan ibu je join makcik sekeluarga..
Masa nie ngah naik cable car.. huhuhu hebat.. saya tak gayat langsung siap berdiri lagi tengok luar...
Jeng.. jeng cam inspektor polis.. siap bawak pistol... masa kat genting saya gie makan kat MB.. org MB tu siap datang sebelah ibu lagi tengok pistol... sebab pistol tu ibu pegangkan untuk saya.. orang tu ingat ibu bawak pistol.. ahahahahha

Saya ngan deda... ehehehehe
Nie pula mainan kegemaran saya.. ada kereta.. trak tunda.. macam2 la.. saya naik 5 pusingan... setiap pusingan kena keluar dan beratur semula..tapi saya tak paham.. bila ibu suruh saya keluar beratur semula.. saya nanges sungguh2 ingat ibu suruh saya balik.. ada sekali tu saya siap peluk tiang tak mau keluar... setiap kali naik, saya naik kenderaan yang berlainan... dari mula saya aim 1 kenderaan tu tapi tak dapat.. setiap kali naik mesti orang lain dah cop dulu.. tu kenderaan dia yang belakang saya tu... forklift
Setelah kali ke-3 naik baru saya dapat naik trak tunda nie.. nasib la saya baik ati lagi tak berebut ngan kawan-kawan.. saya naik aje mana yg kosong..


Inilah kenderaan yang saya suka .. ibu dengki siap panggil kenderaan nie.. kereta puaka.. berpuaka sebab saya tak mau turun ahahahahah ibu memang tau...

Naik keretapi thomas ngan makcik, kak iman & aliya...

Tuesday, November 17, 2009

Helmet Saya

Sebenarnya helmet ni dah lama Ibu belikan.. tapi baru kali nie Ibu amik gambar... helmet nie Ibu belikan sebab saya selalu berebut helmet ngan Ibu.. sampai nanges2 waktu pagi sebab nak pakai helmet Ibu tak bagi... Ibu kata "Abis ibu nak pakai apa?? kalau kena tangkap polis camna??" Akhirnya ibu pun belikan saya helmet.. mula2 saya tak nak pakai sebab lebih berminat pada gambar ultraman Taro yang ada.. tapi sekarang asik nak pakai helmet aje sampai naik keta pun nak pakai... kalau saya ngamuk2 nak pakai helmet naik keta.. Ibu akan kata cenggini "Pakai la kalau panas tanggung sendiri" ehehheheh akhirnya saya bukak la.. sebab panas...

Nampak tak gambar Ultraman Taro kat helmet saya?? Gambar ni ibu amik masa saya nak gie potong rambut kat kedai... eheheh naik moto ngan yayah.. sekarang nie naik moto saya tak duduk dalam bakul lagi sebab dah tak muat.. saya dah besar....

Wednesday, November 11, 2009

Birthday Party Min

Ari Sabtu yang lepas 07/11/09.. untie Melor jemput saya, yayah n ibu ke Birthday Party Min Ke-3 kat rumah untie Melor di Kota Warisan... Yayah kata majlis pukul 4.30... sebelum pergi tu singgah Jusco beli hadiah tuk min... Saya ngan yayah tunggu dalam keta.. ibu saja yang pergi beli... saya dah ngantuk.. yayah kacau saya.. last2 saya pun tertido... sedar2 saya dah berada depan umah Min.. biasa la bangun tido kan saya bad mood sket.. asik berkepit ngan ibu.. bila engine dah panas.. abis semua mainan Min saya jadikan mainan saya sendiri.... ehehehheheInilah dia untie Melor & family... yang baju hitam ngan merah tu bukan yea.. baju merah tu anak uncle Yang.. yang baju itam tu sepupu Min kalau x silap...Masing-masing ngah mengadap kek....Nielah kek Min..cantek kan kek dia..Strawberry Short CakeNielah mainan Min yang saya jadikan mainan sendiri... ahahahhaha Dengan penuh gaya saya main....
Gaya saya bersama rambut yang baru dipotong....
Nielah pulak gambar masa kat rumah sebelum pergi rumah Min... sibuk memanjat tangga...

Tuesday, October 27, 2009

Dialog Saya & Ibu

Semua kejadian berlaku malam tadi.....

Kejadian A
Ibu tengah basuh baju.. dan mengemas dapur.....
Aniq: Ibu.. ibu.... tolong kaki aniq sakit...
Aniq: Ibu.. ibu.. tolong kaki aniq sakit(sambil jalan seret kaki)
Ibu pun menjengah ke ruang tamu....
Ibu: Kenapa kaki aniq tu???
Aniq: Ahahahahahah(sambil lari seperti biasa)
Ibu: Cesss berlakon lebih.... yayah.. yayah.. tengok anak yayah nie!!
Yayah: Yaaa kenapa??
Ibu: Aniq tunjuk yayah camne jalan kaki sakit....
Saya pun berjalan sambil seret kaki....
Yayah: Adoiiiii!! sambil geleng kepala...

Kejadian B
Aniq: Ibu aniq tak mau tengok citer robot... Robot nie tak mau(Citer TV3)
Ibu: ooOOoo aniq tak nak tengok citer robot nie ke??
Aniq: Tak nak la ibu aniq nak tengok lain .. eeia(ceria)
Ibu amik remote cuba mengelak dari menekan chanel 611 sebab kalau dah tengok Ceria ibu takde peluang tengok citer lain dan saya pun akan tidur lambat eheheh dah tau taktik ibu..
Ibu: Emmm arinie ari apa yea?? (sambil ibu tekan remote)
Aniq : Ari raya!!!!
Ibu: Haa???? ahahahahha yayah... yayah.. yayah!!!!!!!! aniq!!.... (sambil panggil yayah kat atas)
Yayah: Haaa kenapa??? aniq buat apa???
Ibu: Hahahahah aniq kenakan ibu...ibu tanya ari apa dia jawab ari raya!!!... ahahahhaha
Yayah & Ibu pun ketawa sakan....

Aniq & Fea...

Masa 3 aribulan yang lepas ibu ajak saya ngan yayah gie OH rumah untie Ijan.. ibu kata boleh jumpa baby Fea yang bam bam.. masa tu saya terpikir camna la rupa baby Fea yea.... Tiba aje rumah untie Ijan.. saya nampak baby comel... ada 2... 1 nama dia Airell.. 1 lagi nama dia Sofea... dua2 tidur... jadi saya tak kacau lagipun masa tu saya pun bangun tido jadi melekat aje la ngan ibu....
Lepas makan dan mood ok.. baby fea bangun!!.. yehaaa... ibu pegang baby fea saya suka ngan baby fea yang comel asik cium aje la ... sampai ibu ngan yayah marah saya.. sebab asik cium awek comel... ahahahahah bila ibu nak makan untie Ima amik baby Fea.. saya terjerit2 tak bagi untie Ima pagang suruh ibu yang pegang sebab senang saya nak main-main dan cium baby Fea... ehehehe
Bila ibu dah penat pegang Fea.. ibu past kat yayah ehehehe maklum la baby Fea nie bam.. bam... time yayah pegang saya lagi suka.. main-main ngan Fea.. sampai untie Ijan nak amik saya nanges.. ibu kata ehhh untie Ijan tu ibu Fea la.. saya jerit kata bukan... lepas tu saya bisik ngan ibu "Nanti kita bawak dia balik yea??" ahahahah ibu gelakkan saya ada ati nak culik anak orang... sungguh2 saya tak bagi untie Ijan amik Fea.. dan akhirnya saya mengalah bila ibu kata "Kalau kita bawak balik .. nanti baby Fea nanges nak susu camne?? Nak bagi susu mana?? " saya pun terdiam... jadi saya main-main aje ngan baby Fea.. tak mau bawak balik takut dia nanges sian dia....
Masa dalam perjalanan balik ibu tanya saya..
" Ehhh mana baby Fea?? nape kita tak bawak balik dia??" saya jawab... "Tak boleh nanti baby Fea nanges nak susu!!" eheheeheh ibu kata ohh bagus anak ibu baik ati... ehehheehhehehe Inilah dia baby Fea.. comel kan dia eheheheheh(senyum gataiiii)


Baby Fea ngan ibu....Kat rumah sebelum gerak ke rumah Untie Ijan....

Thursday, September 24, 2009

Raya 2009

Sempena Aidilfitri ini, aniq ingin mengucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri... Maaf diatas salah silap... terdengki.. terbuli.. arap tak simpan didalam hati yea.. terutama Aliya...Semua ada kecuali mak Tam ngan keluarga ayah Uda.... sian mak Tam kena keja... ayah Uda plak lambat sampai....
Ecem tak saya... ehehehe ke jambu??Saya.. yayah n ibu....Saya ngan kak ImanKeluarga ayah Ngah...Keluarga kakak Ibu....Yayah n DedaaaYayah n AnchapCak Iyaaa....Cak Aniq....

Thursday, September 10, 2009

Pekerja Bawah Umur

Pada malam 31 ogos yang lepas saya telah dipaksa oleh yayah mengelap kereta... huhhh pekerja bawah umur nie... masa nie ibu takde ngah gosok baju kat atas.. ibu mintak ayah temankan saya.. sekali yayah paksa saya mengelap kereta ada ke patut??? yayah nie!! saya pekerja yang garang tau... ehehehehe



-------------------------------------------------------------------------------------------------
Yayah terkena lagi... eheheeh saya memang suka kenakan yayah ngan ibu... almaklum sekarang nie saya tengah menambahkan skill saya dan camne nak praktik kalau bukan dengan kenakan yayah ngan ibu.... kali nie yayah kena sebab yayah suka kenakan saya... amap yayah. eheheheheheh

Situasi A1...
Saya tengah khusyuk menonton citer Ultraman kesukaan saya...asik2 citer yang sama yayah kata... sambil yayah ajukan.. "I see you after 10 years.. 10 years!" , "Aradessss","Daburissss" ehehehehe
Yayah: "Eiiiii tengok mamen air liur meleleh2....."
Aniq: Tengok yayah sambil jeling "Sibukkkk aa"

Situasi A2
Yayah : Bersin..." haaasyummm.... hasssyummmm"
Aniq: Apa nie yayah... meleleh2....
Ibu & Yayah : Hahahahah sambil tergolek2 ketawa...
Aniq: Senyum je pastu gelak jugak....

Wednesday, August 26, 2009

Aksi Saya

Saya berikan aksi bibir mengoda ala2.. nenek nita aka bibir itik... tergudas tak?? ehehhe
Nie pulak aksi senyum masa serius... amacam???
Nie pula aksi senyum nampak gigi.. aka ketawa sambil kontrol time ada awek skodeng...
Ini adalah aksi mengendap aweks sambil senyum....
Aksi ini pula anda akan nampak apabila saya menyelongkar barang... ahahahahah nie la serba sedikit aksi yang dapat di tangkap oleh ibu.. ibu kata aksi nielah paling banyak ibu nampak bila berada dirumah.. suka menyelongkar dan menyepahkan barang... bila ibu dah penat.. ibu akan cakap "Aniq!.. kemas mainan kalau tidak ibu vacum kamu!..." saya takutkan vacum jadi dengan jayanya mengemas mainan... ahahahahahah kenapa ibu ugut nak vacum saya bukan mainan?? sebab bila ibu ugut nak vacum mainan, saya amik mainan yang saya suka dan kata kat ibu "Binkum la ibu..." jadi ibu pun gunakan la taktik untuk meng'vacum' saya....

Thursday, August 13, 2009

Mari Mengenali Haiwan

Kali nie saya nak belajar la pulak yea.. asik main je ibu kata main.. main gak belajar kena pandai macam adee... eheheheheheh jom kenal haiwan...

Video Saya

Nie video saya jadi baby.. eheheh ibu kata tah kenapa sejak akhir2 nie saya suka jadi baby... nanges cam baby.. ibu kata mungkin sebab saya kawan ngan baby.. eheheheheh eleh ibu nie

Amacam ngada2 tak saya???

Nie pulak naik basikal nak gie JJ eheheh ... nak gie beli ayam....

Tuesday, August 11, 2009

Ibu & Yayah Terkena

Dah lama saya tak update blog yea.. eheh sebenarnya saya bz gak banyak keja cam ibu.. eheheheh gambar terbaru?? ada... cuma ibu tak sempat tolong saya editedkan saiz.. ibu kata nanti tunggu ibu free.... sekarang nie ibu ngan yayah selalu pening dan pengsan ngan ayat-ayat saya... eheheh ayat apa?? ayat kenakan ibu ngan yayah kembali contohnya.....

Situasi A1
Saya nak ikut ibu naik tingkat atas.. atau naik tingkat atas sendiri...
Yayah: Kamu tau kat atas ada apa?? (ayat psiko yayah)
Saya: Haaaa??
Yayah: Kamu tau kat atas ada apa???
Saya: Haaa??? (sambil turun tangga semula)
Yayah: Kamu tau kat atas ada apa???
Saya: Ada ombiiii...
Yayah: Yayah tak kata apa kamu yang jawab yea....(yayah senyum... saya takut turun tangga laju2.. sampai bawah selamattttt)...
Situasi A2
Ibu naik tingkat atas.. tinggalkan saya... saya ikut naik... cari-cari ibu takde...(ibu nyorok).. saya turun semula... Tak lama lepas tu ibu turun... saya lompat-lompat2 peluk ibu... macam 8 taun tak jumpa
Aniq: Ibu.. ibuuuu.. ibuuu ibu kat mana???
Ibu: Ibu sorok aniq tak jumpa...
Aniq: Ibu... kat atas ada apa???
Ibu: Haaa???
Aniq: kat atas ada apa???
Ibu: Senyum .. dan tahan gelak... Ada apa???
Aniq: Ada lampu...
Apalagi ibu ngan yayah guling-guling la ketawakan saya...... amacam best tak saya kenakan ibu semula...

Situasi B1
Saya nak mandi.. tak sabar nak masuk bilik air.. yayah nak amik towel...
Yayah: Aniq... stay yea.. yayah amik towel... stay tau!.. jangan gie mana2 yea....
Aniq: Ha??...
Yayah: Stay.. yayah nak amik towel...
Aniq: Ok.. sambil angguk2 kepala...
Situasi B2
Aniq: Yayah ibu mana???
Yayah: Ibu ada kat belakang tu....
Aniq: Yayah.. stay yea... jangan gie mana2.. yea.. aniq nak tengok ibu...
Yayah saya pun tersenyum kambing... kena lagik...ehehehe...


Situasi C1
Dalam perjalanan pulang ke rumah....
Aniq: Siapa nak susu yea????
Ibu: Haaa???
Aniq: Siapa nak susu yea???
Ibu: Yayah.. nak susu ke???
Yayah: Nak.. nak yayah nak susu...
Aniq: Aniq pun nak susu juga...
Hahaha saya sebenarnya nak susu.. saje je tanya siapa nak susu... jadi saya boleh la tumpang sekaki kan???

Thursday, July 2, 2009

Majlis Uncle Chino

Ujung minggu lepas saya.. ibu.. yayah n uncle2 gie majlis uncle chino di melaka... kami bertolak pukul 10 lebih... dari rumah.. jumpa ngan uncle2 kat R&R Seremban....Setelah berapa lama sampai la kitaorang kat rumah untie jun.. saya dah busan dah buat macam2 dalam kereta tak sampai2.. eheh sampai nak ikut abang nak keta dia.. tapi ibu tak bagi takut saya nanges... ibu nie selalu tak percaya pada saya tau...ehehehehe
Tak dapat naik keta ngan abang pun takpe la janji boleh jalan sama-sama.. ehehehehe
Akhirnya saya nak ibu gak.. eheheh sebab tu ibu tak percaya saya naik keta orang lain.. akhirnya ibuuu juga...
Encem tak saya aritu?? asalnya baju nie untuk birthday party aritu tapi ibu dah jumpa set siap bow tie.. jadi baju nie cancel la.. wat pakai gie majlis uncle chino pulak...
Kenapa saya??? eheheh saya mengamuk sebab semua kawan2 dapat lollipop.. saya tak dapat ... dah abis... saya ngamuk2 nak gak lollipop...Sebagai ganti yayah amikkan mentos... ibu ngan yayah kata selamat boleh ganti yang lain.. kalau tak yayah kata balik!!!!... ehehe amap yayah...
Biasa pengantin diarak dengan kompang.. tapi uncle chino nie lain sket diarak oleh kumpulan mak yong ... saya ngeri peluk yayah n ibu kuat.. sampai ibu cakap aduiii tercekik!.. eheh amap ibu.. aniq akut...Nielah uncle chino ngan untie jun...
Lepas majlis saya gie umah uncle zakaye.. ibu ngan uncle2 semua makan durian n rambutan.. saya tak pandai makan jadi main la diam2 kat ruang tamu.. eheheh anak uncle zakaye yang tecit tukan saya kejakan.. amap baby... ehehehehe geram saya tengok dia...
Lepas makan buah2an kat rumah uncle zakaye.. saya.. ibu.. yayah n uncle2 gie makan seafood pulak... tiba sana saya suka duduk tepi tebing nie sebab nak tengok fish ngan bot.. nanges2 tak mau duduk kat meja.. eheheheh kakak alya yang rajin layan saya.. ehehe acih kakak.. (saya kan pantang nampak kakak cantik) ehehehhehe
Makanan dah sampai... nyum2
Ibu.. mana acik saya???
Lepas makan saya.. ibu.. yayah n uncle2 gie beli durian dan balik... tiba KL saya dah letih.. dah zzzz ngan ibu sepanjang jalan... yayah kena drive sensorang sian yayah.. ehehehe ibu kata lenkali kita gie melaka lagi.. ibu nak bawak saya pergi zoo.. dan macam2 tempat lagi kat melaka...