Wednesday, December 3, 2014

Alhamduillah

Dah masuk cuti sekolah.... taun depan abang dah darjah 2.. huhuh ibu kata sekejap je rasa baru je hantar abang masuk darjah 1..
Alhamduillah ujung taun keputusan abang meningkat.. ibu kata no jangan hirau yang penting % dan jumlah abang meningkat kalau semakin kurang ibu kata abang kena gandakan usaha abang..
Ibu pesan sekolah sekarang tak macam masa zaman ibu.. masuk darjah 1 baru nak belajar ABC..  ibu kata yang penting abang kena fokus dalam kelas supaya ingat apa yang cikgu ajar dan masa jawab soalan kena teliti jangan main agak je.. eheheh itulah kelemahan abang.. nak cepat je main jawab je...
Sekolah pagi alhamduillah subjek teras semua A.. sekolah agama pulak semua A.. dan dapat hadiah dari sekolah...
 Balik sekolah agama abang tunjuk hadiah yang abang dapat pada ibu...
Ini hadiah untuk tempat ke-3 di KAFA.. alhamduillah....

Sekolah pagi pulak abang bukan 2 Genius tapi tukar ke kelas 2 Excellent... 

Monday, November 24, 2014

Kalau mood baik...

Ibu kata kalau mood baik gini la.. cuba kalau datang mood nak bergaduh ada je.. buat ibu panazzz...
Duduk dalam keta boleh berpangku.. kalau mood gaduh dekat pun tak boleh.. masa ni ibu pasrah je duduk belakang.. ibu kata ngalah ngan anak-anak janji aman damai.. ehehehe
Masa nie dalam perjalanan hantar abang pergi taekwondo.. alhamduillah abang dah tali pinggang Hijau I.. bulan disember ada lagi 1 pengredan semoga abang berjaya dapat Hijau II...

Friday, October 24, 2014

Mangsa Keadaan

Aduii abang kena jadi mangsa adik.. lama abang tak jumpa adik ni jumpa sekejap-sekejap aje sebab ibu cuti jaga atok yang tak sihat sebulan.. abang tinggal ngan yayah sebab abang sekolah.. bila adik balik, adik buli abang jadikan abang mangsa.. huhuhuhuh

Sabar jelah yea kalau ada adik perempuan..
Bukan abang je jadi mangsa benny pun jadi mangsa.. sian benny.. adik buli sebab rindukan kami...


Monday, September 15, 2014

Darwin

Alhamduillah ibu dapat carikan tuan baru untuk Darwin dan anak-anaknya... Darwin ni kucing yang datang kat rumah mama.. Mama kesian takut anak-anak dia terbiar minta ibu carikan tuan baru untuk Darwin dan anak-anaknya.. anak-anak dia comel sangat abang suka main dengan derang... Tuan baru derang ni tinggal di Klang.. uncle Razef tolong uruskan... TQ uncle Razef...


Darwin dan anak-anaknya masa kat Klinik Uncle Rizal...

Sunday, August 3, 2014

Lego Lagi

Selepas raya seperti yang ibu janji, sedikit duit raya ibu benarkan beli lego baru sebagai tambahan lego yang ayahuda janjikan jika abang berjaya puasa penuh. Alhamduillah abang berjaya puasa 28 1/2 hari. Yang sehari tu sebab abang tak tahan sangat hari pertama kena sekolah waktu puasa. Selepas itu alhamduillah abang boleh tahan walau kekadang ada drama nak sampaikan waktu berbuka...

Abang bila dapat lego baru sampai sakit belakang cuba siapkan sampai berjaya... tak tido malam pun ada huuhuhuh...

Thursday, July 24, 2014

Selamat Hari Raya

Gambar Kredit to http://ajibart.blogspot.com/ Macihhh..

Dikempatan ini abang nak ucapkan Selamat Hari Raya kepada Untie, Uncle dan kawan-kawan  yang membaca blog abang (ada ke) eheheheh
Selamat Hari Raya Maaf salah dan silap..
Jemputlah datang ke rumah...

Monday, June 30, 2014

Alhamduillah...

Alhamduillah dah masuk bulan ramadhan semula.. taun nie taun ke-2 abang mula belajar berpuasa.. taun lepas tak banyak hari abang dapat puasa penuh... hampir 20 ari gak abang cuba puasa.. tapi separuh hari je la.. huhuhuhu ibu kata takpe baru belajar.. alhamduillah semalam abang berjaya puasa penuh.. arap-arap ari sekolah dapat puasa penuh juga... huhuhu ari jumaat lepas abang, ibu yayah ngan neena pergi tengok transformer.. huhuhuh tengok waktu malam separuh citer abang dah zzZZzzz dah nak abis baru abang bangun tengok semula.. uhuhuh
Bulan ni 18 aribulan b'day abang  sempena b'day abang.. abang minta ibu buatkan cupcakes bawa ke sekolah... bawa sedikit gula-gula ngan coklat jugqa untuk kawan-kawan...
Sempena b'day abang nie banyak hadiah abang dapat... set lego city dari ibu.. set lego ninjago dari yayah... abang dah berjaya dapat tali pinggang kuning II tuk taekwondo juga.. huhuhuh alhamduillah.. rezeki abang...

 Sambut B'day bersama kawan kat sekolah.. gambar nie ustazah Rohanah amikkan..

 Cupcakes & Jajan ibu bawak ke sekolah untuk kawan-kawan abang...
Cupcakes gambar boboiboy..
 Penggredan untuk tali pinggang Kuning II.. huhuhuh  
Ibu belanja tengok transformer.. sebelum tu yayah belikan hadiah lego dulu.... huhuh abang memang hantu lego.. balik dari transformer dah pukul 1... abang terus main lego sampai pukul 4 pagi.. lepas tu baru abang tido...

Wednesday, May 21, 2014

Bercuti...

12-13 Mei lepas ibu bawa abang ke PD.. sebelum tu abang ada minta kat ibu untuk pergi ke PD.. abang nak tido hotel, mandi kolam & main pasir... ibu kata kat abang kalau ibu free nanti kita pergi.. kebetulan 12-13 tu ibu tak jadi outstation.. tangguh minggu cuti sekolah.. jadi ibu ngan yayah bawak abang dan adik bercuti.. pagi 12 aribulan tu abang sekolah macam biasa.. ibu ngan yayah amik abang balik sekolah terus ke PD, tapi ibu ngan yayah rahsiakan nak kemana..abang teka nak balik kampung sebab ada beg tapi ibu kata mana sempat cuti sehari je cuti..huuh rupanya ibu ngan yayah  'suprise' kan abang...
Adik kesayangan abang... huhuhuhuh walaupun selalu gaduh... abang sayang adik abang...

Seronok abang mandi kolam ngan adik.... sampai je petang tu mandi kolam je esok pagi baru pergi main pasir.... tapi sian adik balik PD adik yang sakit.. adik macam abang masa kecik tak boleh main air sangat nanti mula la kena amik neb.. sian adik...

Main pasir ngan adik.. adik sebenarnya geli kat pasir.. pertama kali main pasir sama masa abang dulu.. sekarang tak geli.. huuh sebab tu adik kaku je takut... huhuhuh ombak pun adik takut.. abang ok je lari-lari kat tepi pantai...


Wednesday, April 30, 2014

Abang & Neena

 Ahahahah tengok gambar Abang ngan Neena bila ibu suruh posing..




  Muncung siapa lagi macam itik?? ahahahahha Abang ke Neena?

Tuesday, April 8, 2014

Cat Baru Abang....

Bulan lepas abang ngan ibu ada bawa balik sekor cat nie.. cat tu abang selalu bagi makan keropok masa kat sekolah kafa.... abang bagi nama dia Swiper.. nak tau kenapa?? sebab abang dah ada Benny Si Lembu.. Ticco Si Tupai dan sekor lagi mesti la Swiper Si Musang.. semua karekter dari citer Dora...Masa ibu ngan abang amik sian Swiper nie kurus sangat dan selsema plak tu... tapi dia manja dan baik
Masa tu kami tak bawak carrier, bawa masuk dalam kereta ok je duduk kat situ diam-diam...pastu bersin sian keluar hingus pekat warna ijau...
 Kuruskan dia?? sekeping je nak dibandingkan ngan benny...
Bawa balik rumah, malam tu ibu bawa ke klinik Uncle Rizal, Doc Wafi check dan kata Swiper selsema teruk dan banyak kutu... Doc Wafi bagi ubat kutu, cacing dan ubat selsema... Disebabkan Swiper selsema, dia kena kuarantin dalam toilet dulu sampai ok dan dah divaksin. takut nanti jangkit pada Benny dan Ticco haru ibu... 
Selepas sebulan asik ulang alik klinik.. sebab selsema Swiper tak ok... Macam-macam Doc Wafi bagi, ubat selsema yang kuat, antibiotik  yang kuat.. baru la dia ok...dalam selsema dan tak sihat tu berat dia naik gak sekarang dah 3++kg berbanding amik 2 kg je...

 Taraa gemuk kan dia?? muka pun dah bulat...
Tengok mana tak gemuk asik makan je.. tapi dia bagus kalau makanan dah abis pun diam je tak bising... ibu kata tunggu seminggu ke dua minggu lepas abis ubat n.. sihat je ibu nak bawa dia gi vaksin... ohh yea umur dia Doc kata 3-4 taun... lebih kurang Benny ngan Ticco... arap kamu bertiga sihat-sihat la yea...

Thursday, March 20, 2014

Peng'gred'an

Akhirnya setelah abang asik terlepas untuk peng'gred'an kali ni abang dapat join untuk tukar tali pinggang pada  15.03.2014.  Kawan-kawan abang yang sama-sama masuk dah lama tukar...pengalaman baru bagi abang... untuk next abang akan join lagi....supaya abang dapat kejar kawan-kawan yang lain.




Masa ni adik baru je ok dari kena chickenpox.. mujur adik dah ok kalau tak ibu ngan adik tak dapat ikut...


Wednesday, February 26, 2014

Sekolah...

dah bulan 2 baru nak tunjuk gambar pergi sekolah..

 Muka abang bangun tido....
Gigi abang dah ilang... 
Ibu kata pagi-pagi oklah amik gambar kalau dah tengahari.. ke petang dah macam apa comot.. ehehehhe amap bu.. Alhamduillah setakat ni abang tak ponteng sekolah.. ada sehari je aritu cuti sebab balik kampung atok masuk hospital lepas tu abang balik ngan yayah.. ibu ngan neena tinggal.. ibu suruh pergi sekolah dan belajar rajin-rajin...

Thursday, January 30, 2014

Si kecik

Dah masuk 2014 belum ada entry lagi huhuhuhhu abang nak citer awal taun aritu ada cat kecik tetiba sesat depan rumah... abang bagi nama dia si kecik.. abang sayang sangat kat dia tapi ibu kata kami tak boleh jaga dia takut nanti benny cederakan dia sebab dia kecik.. ibu bagi dia kat Acik Su.. ibu kata Acik Su boleh jaga dia dengan baik.. masa acik Su datang amik abang sedih sangat sebab abang sayang kat dia.. ibu kata tunggu nanti kami ada baby ticco.. huhuh sedih tau ibu tak bagi jaga..
Si kecik sama ngan Benny suka tido kat bantal abang.. tilam abang.. aritu dia tak sempat gie toilet dia berak kat tilam abang huhuhu apalagi ngamuk la ibu.. huhuh amap bu...
Acik su jaga sikecik ngan baik sekarang dia semakin besar.. tapi acik su kata dia kuat menggigit.. huhuh nakal tau si kecik nie.. Acik Su bagi nama Kun...

Dah besarkan dia.... 
Nanti abang citer pasal sekolah yea...taun nie abang dah masuk darjah 1.. masa 28 dec aritu abang pergi sekolah untuk pendaftaran & orientasi.. alhamduillah takde masalah sebab abang berada di sekolah yang sama masa pra dulu.. kawan-kawan pun masih ada lagi cuma tak dapat sekelas la... semua kawan baik abang kelas lain.. huhuh takpe ibu kata abang akan ada kawan baru...
Abang beratur kat belakang kon kuning tu abang masuk kelas 1 Genius.. masa pra dulu pun kelas Genius gak.. huhuh abang kata kat ibu nampaknya abang sampai darjah 6 la dalam kelas Genius .. huhuhuh