Tuesday, November 15, 2011

Ikut Ibu Ke Opis

Minggu lepas ari jumaat... abang teman ibu ke opis...disebabkan lepas raya haji.. selasa-khamis.. abang demam, ibu pun sama tapi ada tambahan selsema+batuk... ibu pun mc + cuti jaga abang... tiba ari jumaat ngan ibu bersiap-siap nak ke opis... nenek call beritau kawan-kawan yang lain cuti abang je yang datang.. nenek ngan mbak ada hal.. tapi nenek kata boleh antar abang.. nenek bawak abang... setelah ibu pikir-pikir dan bincang ngan yayah.. ibu kata takpe la ibu bawak abang ke opis.. ibu nak sambung cuti tak boleh ada kerja kena submit dan macam-macam urusan yang ibu kena settlekan.. nak kerja luar lagi... jadi ibu pun angkut la abang datang opis.. berbekalkan 2 buah beg.. 1 beg mainan.. 1 beg lagi baju ngan susu... masa ibu kejut abang.. abang dah nangis ingat nak kena hantar ke rumah mbak.. sekali ibu kata "Abang... abang ikut ke opis ok?? nape nak nanges?" terus ngan pantas abang bangun dan turun ke tingkat bawah... miahhahah disebabkan abang masih demam... ibu kata salin baju je la... nanti tiba opis ibu mandi... huhuhuhuh abang pun dengan wajah gembira.. masuk kereta lepas salin baju... sambil tu ibu ejek... siapa la yang nanges tadi.. huhuhuhuh ibu dengki...
Tiba opis ibu bentangkan abang tikar tuk baring & main... tiba opis ibu.. ibu tanya nak makan apa semua abang tak mau.. abang jawab abang puasa.. tetiba nampak mammee terus abang tak puasa.... ahahhaha baring sambil makan mamee.. senang ati ikut ibu datang opis...

mula-mula abang mintak kertas & pensel nak menulis.... sekali dapat sharpener terus abang main sharpener ibu... dari panjang pensel ibu dah jadi pendek pastu abang gie sharp bahagian belakang... menjerit la ibu... miahahahha amap ibu....

abang pinjam ibu punya clip gambar dragonfly... pinjam bukan clip kertas atau note abang buat main dan akhirnya patah... menjerit la ibu... sian dragonfly ibu eksiden ngan robot abang... patah riuk.... huhuhuhuhuhu

tengahari ada pasar tani kat bawah opis ibu.. ibu belikan abang buku abc angry bird... apalagi dapat terus meniarap kat belakang dan menulis.. sambil pinjam headphone ibu dengar radio... abang nyanyi-nyanyi.. tapi ibu suruh senyap.. ibu kata sakit telinga kawan ibu dengar abang nyanyi... tak sporting la ibu nie... huhuhu...masa kat pasar tani.. ibu tanya nak makan apa... semua abang tak mau.. jadi ibu beli la nasi briani untuk ibu... sekali bila tiba atas.. abang yang makan half.. sampai tegang perut.. lepas tu ibu habiskan... lepas sejam abang tanya kenapa ibu buang bekas nasi.. ibu kata abis la ibu dah makan... abang sedih nak nasi lagi.. ibu ajak turun bawah cari nasi briani.. sekali dah abis jugak ngan muka sedih abang mintak buku 1,2,3 angry bird plak.. mujur acik tu lum kemas barang masuk van.. kalau tak sedih lagi tak dapat apa yang abang nak.. huhuhuhuh...

lepas menulis dengar lagu... nyanyi-nyanyi... abang mintak susu terus lena sampai ke petang... yayah kena jemput abang kat atas sebab abang nyenyak tido... tulah pengalaman pertama abang duduk seharian kat opis ibu... biasanya abang boleh bertahan sekejap aje... ibu dah standby plan B kalau abang tak boleh bertahan.. nak call Anchap mintak tolong jaga.. memandangkan Anchap tak kerja jumaat aritu.. ayahngah ngan makngah pun ada.. datang antar along kursus... huhuhhuuhh

Memandangkan abang suksess tinggal kat opis ibu seharian.. ibu kata kat yayah.. kalau emergency boleh la bawak.. huhuhuhuh rekod baik ibu kata.. tapi orang lain tak bleh tegur atau usik abang.. mula la suara hi pitch... mihahhahahahhaha sorry bu.. nenek-nenek tu semua nak kacau abang... huhhuhuhh

1 comment:

Rozita said...

pandai dia bawak diri..